български English

Девет ездачи покориха бурното Черно море

img11227.08.2011
Четири каравани с по два коня се отправиха на Морски поход 2011 в Иракли и Ахелой. Простата сметка показа, че общо 1200 коня теглиха 8 конски сили на общо 900 км. разстояние. Добрата новина бе, че ако все пак някой останеше без гориво, на място разполагахме с алтернативно задвижване.
Четирикраката ни армия бе представена от Гошо, Клеопатра, Коган, Гея, Саймън, Пегас, Шакира и Галиус.
Ездачите бяха водени от Стоица, а в групата се включиха Златолина, Иван, Румен, Димо, Милена, Ясен, Драго, Джим и Лияна.
Огромните вълни на плажа (само в рамките на два дни те погълнаха 8 души по Южното Черноморие) и ревът на водата отначало стреснаха конете ни, които решиха, че дълбокият и сух пясък е за предпочитане и с ловки маневри бягаха от прибоя. Поне на половината ездачи започваше да им се вие свят от постоянното движение на разпенената вода, но поглед към хоризонта успешно спасяваше от прекатурване от седлото.
Само след няколко галопа умните ни коне усетиха, че търчането из водата, вдигането на големи пръски и надбягването е всъщност безкрайно забавно. Коган бе преизпълнен с желание да тича, стига да не го карат и да плува. Саймън разбра, че влизането в дълбокото е неизбежна част от ездата, защото Иван – облечен в брич, с ръкавици и каска или по бански, все ще го бухне в дълбокото. Най-железен, изпълнителен и непоклатим се оказа Гошо. Пегас, въпреки кроткия си нрав, демонстрира не особено голям интерес на вълните и упорито опитваше да намери по-сухо място. Клеопатра използваше всяка възможност да изпревари всички, а Гея и Галиос трудно понасяха да бъдат задържани по-назад. Известната с емоционалния си нрав Шакира с лекота правеше движения, които никой не очаква.
Факт е, че при ездата по плажа нито един ездач не се катурна. Не така бе обаче сред водата. Най-голяма емоция и за ездачите, и за зяпачите на плажа, предизвика плуването с конете без седла. Огромните вълни бяха проблем за хората, които биха искали да плуват, но четирикраките ни любимци се оказаха достатъчно силни, за да удържат на мощните водни тласъци. А ние бяхме щастливи да останем върху гърба им. Но не всички ние. Пръв се разписа Димо, който учейки Гея да влиза във водата беше изненадан от огромна вълна и заедно с дрехите и мобилния телефон взе бърза баня. Не бяхме изненадани, че след това не получаваше телефонни повиквания. Сред най-ефектните падания бе това на Стоица с Галиус, когато двамата бяха във водата. Голяма вълна, невидима дупка и… конят се гмурна с носа напред във вълните, а Стоица кротко цопна до него. Джим използва доста акробатичен подход при качването на голия гръб на Гошо и връщането обратно във водата.
Вълните блъскаха непрекъснато ездачите, които много често се задържаха на гърба им с нокти и зъби или дърпайки здраво гривата им. Проблемът бе когато ездач цопне във водата и конят започне да търси близост с ездача. Мощните им крачка стъпваха където сварят, а от ездача зависеше да отскача бързо назад и да се опитва да оцелее. Румен и Димо обаче се оказаха малко настъпени. Тласкани от мощната вода, ездачите не веднъж буквално с нокти и със здраво скубане на гриви се удържаха върху гърбовете на конете.
Конната ни група се оказа или страхотно разнообразие и забавление за плажуващите в неохраняемата зона или по-страшна от гвардия огнедишащи змейове. Докато едни пляскаха и трескаво снимаха, някои майки потресено грабваха децата си и хукваха да бягат, макар ни един кон да не отиваше в тяхната посока. Уединението на нудистите със сигурност беше нарушено.
На галопи върху мокри коне без седло по плажа се отдадоха Иван, Димо и Лияна. Едва ли съществува по-емоционална езда, но спирането създава известни проблеми, защото ездачът неспасяемо се подрусва доста твърдо.
Едни от най-смешните и забележителни моменти бяха заснети с апарат от Лияна и Румен, но уникалните видеозаписи са дело на Драго. За тях обаче трябва да почакате до Великото Коледно парти.

За вход към неохраняемия плаж платихме по 5 лв.

Щура бизнес идея ни изпълни с инвестиционна завист. Насред голо поле в Ахелой видяхме голяма табелка: ЧАСТЕН ИМОТ. Такса за преминаване и паркинг за един ден: 5 лв. Това, че колите до една минават през черен път, проправен от самите тях е малка подробност. Учтив млад мъж с жълта жилетка, приседнал до паркиран под хилаво дръвче опел, надлежно издава касов бон за всеки преминаващ. Тази година минаваме метър с караваните, като джип и теглените коне се водят за едно превозно средство.
Снимки