български English

КУПА СОФИЯ – градският турнир, събрал най-много зрители на конно състезание в България

1

06.05.2018г.

Първият градски турнир по прескачане на препятствия Купа София се превърна от огромно предизвикателство в неоспорим успех за организаторите и за ездачите. Най-често чуваната реакция на зрителите бе: „Очаквахме нещо обикновено, а това е истинско красиво състезание, каквото сме виждали само по телевизията!“

С неоценимата подкрепа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и експертите на Столична община, организаторите от конна база НИЕСА със съдействието на Българска федерация конен спорт и спонсори организираха градски турнир на тревен плац по европейски стандарти.

Началото: Дни преди Коледа, 2017 г., кметът Йорданка Фанкъдова приема в кабинета си децата-призьори от национални и международни турнири Елиза Чолакова, Ая Митева и Мирела Райкова. В средата на разговора с техния треньор Стоица Аргилашки се ражда идеята градски турнир по прескачане на препятствия да бъде организиран в София.

Турнирът: Точно половин година по-късно, в слънчевия ден на 5 май, Южният парк се изпълва с каравани, състезатели, коне, тропане на копита и цвилене. 35 коня в тандем с ездачите си са готови да покажат таланта си на спортисти. Публиката, въпреки ранния час, започва да си избира подходящи за гледане места.

Състезанието се провежда в четири части. Стартират най-малките ездачи с демонстративно прескачане на паркур. Следва демонстрация по обездка на балканския шампион Райко Гануков и вице-балканския шампион за юноши Мирела Райкова. След тях започва големият турнир, в който първи са трите деца от националния отбор на България, които ще участват на европейското първенство в Париж. После, при височина на паркура от 140 см. стартират лидерите на България – общо 20 ездачи.

Финалът е ознаменуван с радостта на големия победител Ангел Няголов и заелите второ и трето място Андрей Гочев и Апостол Тенев, и горещата подкрепа на публиката на големия празник, в който се превърна Купа София. Купата беше връчена на победителя от кмета Йорданка Фандъкова.

Ако сте пропуснали големите емоции по време на състезанието на 5 май в Южния парк, можете да го видите тук
https://www.youtube.com/watch?v=BRcWG3l870k

А нашите снимки можетеда видите тук Купа София 2018

1

16

12