български English

Първи Hobbyhorse турнир в България на Конна база Ниеса

29.04.2023г.

 

FB_IMG_1683363946831

На 29 Април, Конна база НИЕСА и AYAN Sportswear организираха първия официален Hobbyhorse турнир. Уникалното събитие събра повече от 30 участника, които премериха умения в общо три изпитания.  За разлика от традиционните състезания по прескачане на препятствия, при Hobbyhorse турнирите състезателите преодоляват паркура сами, със специални кончета на къси дървени пръчки между краката. Hobbyhorsing -ът възниква първоначално във Финландия, където е регистриран като официален спорт,  но бързо набира популярност в западна Европа, САЩ и Австралия. Липсата на истински коне прави hobbyhorse състезанията много по-достъпни за значително по-широка аудитория от ентусиасти в различни възрастови групи, а приликата на спорта с детска игра го прави наситен със забавление и позитивни емоции.
Корс дизайнерът на събитието на конна база НИЕСА (Бейджан Арифов) предизвика участниците с общо 7 специални препятствия, изградени от традиционни стойки и олекотени PVC бариери.
Регламентът на състезанието беше взаимстван от този на финландската hobbyhorse федерация и почти не се различаваше от традиционния такъв за състезанията за прескачане на препятствия с коне.
За всяко изпитание, съдийският състав разполагаше с протоколи, в които отбелязваше времето за преодоляване на паркура и общия брой наказателни точки на всеки тандем.
В първото изпитание, височината на препятствията беше 40 см и в него имаха право да участват състезатели до 11 години.
Височината на бариерите във второто изпитание беше 60 см и в него състезателите бяха разделени в две възрастови групи – до и над 11 години.
Третото изпитание беше отворено за всички желаещи, а победителят беше излъчен след зрелищен бараж.
Награждаването на това изпитание извърши д-р Крум Рашков, зам. председател на Българската федерация Конен спорт.
Кулминация на събитието беше надскачането, в което участниците демонстрираха уменията си на единично препятствие и без хоби коне, а победителят преодоля височина от 130 см.
След снимките и груповата почетна обиколка състезателите и зрителите се насладиха и на вкусна торта с логото на турнира.
В края на деня състезателите си тръгнаха с много награди и весели спомени, а Конна база НИЕСА и AYAN Sportswear вече мислят за следващото hobbyhorse събитие, в което планират включването и на други дисциплини, както и много други изненади.