български English
 

Special Olympics

На конна база Ниеса традиционно се провеждат занимания с деца с увреждания. Част от децата могат да правят единствено разходки с придружител. Друга част могат да стоят сами на коня и правят упражнения на корда. Но има и такива, които се справят добре почти колкото останалите деца и тренират усилено.
За първи път България взима участие в Спешъл Олимпиада с отбор по конен спорт на Олимпиадата в Атина през 2011 година. Българските атлети Михаела Иванова /21 год./ с кобила Розмари, която се подготвя в клуб по конен спорт “Багатур” и Аспарух Василев /31 год./ с кон Каган, подготвящ се в клуб по конен спорт ‘Конкур’ представят отлично страната ни, като завоюват две златни отличия, едно бронзово и записват две почетни класирания на четвърто и пето място. Михаела завоюва два златни медала в категориите английска езда и в категория работни преходи /изпитание на умения за управление на кон и координация по преместване на предмети/, а също така се класира четвърта в обездка, а Аспарух, въпреки кратката си подготовка, печели бронз в категория работни преходи и пето място в обездка.
В изпитанията по конен спорт вземат участие 125 атлета от 40 държави, което подчертава високата стойност на българските успехи.
Освен двамата ездачи, България осигури и 50 коня за състезателите, специално подбрани и обучени за техните особености.

Отбор по езда Special Olympics 2015

Те не са по-различни от останалите деца! Те също имат мечти…

Това са децата от отбора по езда на Спешъл Олимпикс, които тренират на конна база Ниеса. Представяме ви

Радена Ангелова
Атлет на Спешъл Олимпикс София
Родена: 9 август 1999
Илиана Цветанова
Атлет на Спешъл Олимпикс Вакарел
Родена: 20 юли 1993
Христо Димитров
Атлет на Спешъл Олимпикс София
Роден: 16 октомври 1994

Благодарение на кампания за набиране на средства с активното участие на Камелия Лазарова от клуб Конкур тези деца успяха да заминат.Те се представиха блестящо на Олимпиадата. Може да прочетете подробности в Новини – Осем медала за Спешъл олимпийците

Отзиви за кампанията
“Вярвам в доброто”
“И още от бТВ”

 

Спешъл Олимпикс България