български English
 

Special Olympics

IMG_4847

Нашата конна база и треньори са партньори на Спешъл Олимпикс България – организация, заела се с трудната задача да предостави равни възможности за развитие чрез спорта на хората с увреждания. На конна база Ниеса целогодишно се провеждат занимания с хора с увреждания. Подкрепа оказват и Българска федерация конен спорт и Министерство на младежта и спорта. На конна база Ниеса традиционно се провеждат занимания с хора с увреждания. Част от тях могат да правят единствено разходки с придружител. Друга част могат да стоят сами на коня и правят упражнения на корда.

Но има и такива, които се справят добре и тренират усилено.Те не са по-различни от останалите ездачи! Те също имат мечти…

Special Olympics 2019

И тази година наши състезатели участваха на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби 2019г. Отборът по езда- Илиана, Цвети, Виктор и Велико, воден от Стоица, показа умения и смелост, достойни за възхищение. Златен и два сребърни медала донесе Илианка, златен, сребърен и бронзов медал за Цвети, сребърен и два бронзови медала за Виктор и сребърен медал за Велико от Варна. Ездачите ни се състезаваха в дисциплините Английска езда, Паркур и Обездка. Отборът по езда се представи най-добре от всички спортове, резултат от продължителната подготовка в рамките на няколко години. Особена заслуга за постигнатите успехи имат Спешъл Олимпикс България, Българска федерация конен спорт и Министерство на младежта и спорта.
IMG_4845

 

История

 

Special Olympics 2015

Български отбор по езда участва за втори път на Световните летни игри – Лос Анжелис 2015 за хора с интелектуални затруднения. Благодарение на кампания за набиране на средства с активното участие на Камелия Лазарова от клуб Конкур отборът успя да замине и се представи блестящо на игрите спечели общо три златни, два сребърни и три бронзови медала. В отбора от 4-ма ездачи трима тренираха на конна база Ниеса – Илиана Цветанова, Радена Ангелова и Христо Димитров.Ето и разпределението на призовите места:
Радена Ангелова, Спешъл Олимпикс София
английска обездка – бронзов медал
паркур (преодоляване на препятствия) – пето място
щафета (двама в отбор) – шесто място
Христо Димитров, Спешъл Олимпикс София
английска обездка – бронзов медал
паркур (преодоляване на препятствия) – четвърто място
щафета (двама в отбор) – златен медал
Илиана Цветанова, Спешъл Олимпикс Ихтиман
английска обездка – сребърен медал
паркур (преодоляване на препятствия) – бронзов медал
щафета (двама в отбор) – сребърен медал
Велико Великов, Спешъл Олимпикс Варна
английска обездка – златен медал
паркур (преодоляване на препятствия) – златен медал
щафета (двама в отбор) – шесто мястоНационален треньор – Стоица Аргилашки
Помощник треньор – Яна Камбурова
IMG_1707

Special Olympics 2011

За първи път България взима участие в Световни игри на Спешъл Олимпикс с отбор по конен спорт в Атина през 2011 година. Българските атлети Михаела Иванова /21 год./ с кобила Розмари, която се подготвя в клуб по конен спорт “Багатур” и Аспарух Василев /31 год./ с кон Каган, подготвящ се в клуб по конен спорт ‘Конкур’ представят отлично страната ни, като завоюват две златни отличия, едно бронзово и записват две почетни класирания на четвърто и пето място.

В изпитанията по конен спорт вземат участие 125 атлета от 40 държави, което подчертава високата стойност на българските успехи. Освен двамата ездачи, България осигури и 50 коня за състезателите, специално подбрани и обучени за техните особености.