български English
 

Състезатели

Ангел Няголов

Ангел Няголов
Треньор и състезател от ездови клуб „Ген. Крум Лекарски“, един от най-изявените български ездачи в дисциплината „Прескачане на препятствия“, участник във финалите на Световна купа по прескачане на препятствия в Лас Вегас през 2009 г. Участвал е в три европейски първенства и е многократен победител в кръгове от Световната купа по прескачане на препятствия в България, както и многократен републикански шампион и призьор от балкански шампионати. На Купа София 2018 Ангел участва с най-добрия си кон Чакотаго и така той лично допринесе за високата класа на турнира.

 

Andrean

Андреан Тодоров
Състезател и треньор от ездови клуб „Свети Георги“. Носител на купата УниКредит 2009 – част от Световната купа по прескачане на препяствия на Международната федерация. Участвал в множество международни и републикански турнири.

 

Андрей Гочев

Андрей Гочев
Състезател и треньор към ездови клуб „Тракиец“. Бивш състезател по всестранна езда и Балкански шампион по всестранна езда, участник в Европейски шампионат по всестранна езда за млади ездачи. В последните години се състезава в дисциплината „Прескачане на препятствия“ и завоюва призови места в България и в чужбина.

 

Антон Дацински

Антон Дацински
Роден в семейство на ездач, от 9-годишен е запленен от конния спорт. Негов първи и настоящ треньор е баща му Трифон Дацински. Работил е и със световно-известните треньори и състезатели Халке Шмит, Томас Фукс и Томас Мор. Неколкократен държавен шампион, с призови места от международни състезания, дългогодишен участник в националния отбор. През 2018 г. участва във финала на втора Девизия в категория 5* в Будапеща, Унгария, като част от националния ни отбор, който става втори на кръг от Световната купа в Атина.

 

Апостол Тенев

Апостол Тенев
Занимава се с конен спорт от 8 годишен. Неговият баща е също състезател и треньор по конен спорт. Участвал е в балкански шампионати по прескачане на препятствия и всестранна езда. Участвал е на две европейски първенства по всестранна езда като юноша, класирал се на едното в първите 20 във Франция.

 


Аспарух Атанасов

Аспарух Атанасов
Един от елитните представители на шуменската школа.Треньор и състезател с многобройни национални и международни отличия. Дългогодишен състезател в националния отбор по прескачане на препятствия. Заедно с дъщеря си продължават традицията, създадена от баща му Труфчо Атанасов – известен треньор и състезател по конен спорт.

 

Венето Тенев

Венето Тенев
Той е доайен на конния спорт в България, с който се занимава повече от 50 години. Дългата му спортна биография започва в Ямбол и преминава през Войводиново, Германия, Азърбайджан. В последните години се установява в София и основава клуб по конен спорт „Тенев и син“. Участник е в Националния отбор и печели призови места от международни и балкански шампионати по прескачане на препятствия.

 

Vladimir

Владимир Спасов
Тренира конен спорт от 1992 г. Неколкократен държавен шампион в дисциплината „Прескачане на препятствия“.

 

daniel

Даниел Манев
Възпитаник на училище Олимпийски надежди в София, където негови треньори са били Димитър Генов и Борис Павлов, известни български ездачи, участници в Московската олимпиада през 1980г. Той е председател на ездови клуб „Варна“, един от най-бързо развиващите се в страната. Участва в многобройни републикански шампионати и печели държавни титли в класовете за млади и по-възрастни коне.

 

dijan

Диян Балчев
Занимава се със земеделие и има собствена конюшна с елитни породи коне за прескачане на препятствия, като сам ги развива. Започва спортната си дейност като състезател по всестранна езда. След 1990 г. основно се състезава в дисциплината „Прескачане на препятствия“, а през последните години активно участва в Гранд при изпитания на Световна купа Божурище.

 

Jivko

Живко Митев
Възпитаник на превенската школа, тренира в легендарния завод Клементина, дело на италиански архитекти. Негов треньор е Трифон Дацински, един от най-известните треньори в България. Има призови места на републикански първенства по всестранна езда и прескачане на препятствия. Негови любими състезатели са Росен Райчев и Франки Слотък от Германия. Конете, с които е постигнал най-добри резултати са Ездател, Еквадор, Кампина и Кларимо.

 

Ивайло Бонев

Ивайло Бонев
Сред изявените представители на Старозагорската школа, по-късно преминал обучение в Англия и Германия. От няколко години е собственик на конна база в Змейово, Старозагорско, която развива елитни коне за прескачане на препятствия. Като треньор и състезател от ездови клуб „Ген. Владимир Стойчев“ той е участник на европейско първенство по прескачане на препятствия, победител на кръг от Световната купа в Австрия, призьор от редица републикански и международни първенства, държавен шампион на България през 2018 и 2019 г.

 

Snimka Kalin Nedelchev_140px

Калин Неделчев
Прави първите си стъпки в ездата на 8-годишна възраст в родния град Попово при треньора Стоян Пецев. Участва и в трите класически дисциплини, а от 20 години се занимава само с прескачане на препятствия. В България негов треньор е Михаил Костов, а дълги години тренира и се развива и в Германия под ръководството на световно-известни треньори като Халке Шмит и Томас Фукс. Калин е много добър в подготовката на млади коне и заема призови места на шампионати в Германия. Състезава се и в българския национален отбор като през 2012 печели Гранд при на кръг от Световна купа в Божурище с кон Се Мон Ами, един от любимите му коне. Росен Райчев от България и Маркус Енинг от Германия са ездачите, които са пример за него.

 

Мирослав Илиев

Мирослав Илиев
Възпитаник на великотърновската школа и състезател от Ездови клуб Тракиец, с. Житница. Участник в Европейски шампионат за юноши и млади ездачи и Балкански шампион по всестранна езда. През последните години се специализира в дисциплината „Прескачане на препятствия“.

 

Nikol

Никол Хенеси
Представителка на клуб Марек, няколко години тренира под ръководството на Светлин Иванов, дългогодишен състезател и шампион в дисциплината прескачане на препятствия. Тя вече има български паспорт и е държавен шампион за млади ездачи за 2019г. с любимия и кон Владимир Кличко.

 

Участници в демонстрационния паркур по прескачане на препятствия за деца

1 Мария Николова

На 12 години, язди от тригодишна, започва да тренира прескачане на препятствия на 8 години в клуб по конен спорт “Ген. Крум Лекарски” и да се състезава от 9-годишна. Има няколко споделени първи места от национални турнири и 3-то място във финала на лига “Ген. Крум Лекарски” през 2017г. в изпитание за понита.Много обича конете и всички други животни.

2 Десислава Миланова

Деси е на 12 години, започва да язди на пет години в Конна база Ниеса , град Ихтиман. След това се премества в конна база Генерал Крум Лекарски, гр. Божурище и започна активно да тренира и да се състезава с понито си Дизел, а от една година и с коня Галиос, с който се е състезавала и по-голямата и сестра Вероника, двукратен шампион за юноши на България.

3 Ели Ненова

Ели е на 12 години. От 6 години се занимава с езда, и миналата година започва да се състезава. Тази година участва в състезания с коня Куик Стар, който има богат опит и и помага да напредва бързо и вече да прескача паркури с височина 1 метър. Отнася се сериозно и отговорно към тренировките и е с амбиции за постигане на високи резултати.

6 Виктория Сапунарова

Вики язди от 11- годишна и вече 6 години е със своя кон Боран. Била е в националния отбор на България в категория деца. Казва, че понякога е истинско изпитание за нея да се пребори с трудния характер на коня. Въпреки това са постигнали класации в редица национални състезания.

7 Стефания Пейкова

Ния е на 16 години. Язди от 7 години, но започва да тренира по-често когато родителите и купуват първия кон – Куик Стар. С него се явява на първото си състезание и остават тандем в продължение на 3 години. От почти една година се състезава с кобилата си Мирела Френи и още от самото начало се справя отлично и показва потенциал за бъдещи добри резултати. Обича да прекарва свободното си време край конете и независимо, че язди шест пъти в седмицата, това не се отразява на академичните и резултати.

8 Кристияна Атанасова

Криси е на 16 години, язди от 6-годишна възраст, но от 4-годишна е влюбена в конете. Вече две години се занимава по-сериозно с конния спорт и тренира интензивно. Първият и кон е Лина, а сега е в тандем с новата си кобила Лорина-Астория. Бори се за добри резултати, постигнати с красива и правилна езда. Въпреки, че отскоро язди тази кобила, на последното републиканско състезание тя постигна много добри резултати, състезавайки се в категория за възрастни, група Б. Нейното мото е: „Не следвай мечтите си, преследвай ги“.

9 Елиза Чолакова

Ели е на 11 години, една от най-младите надежди на българския конен спорт. Започва да язди от 5-годишна възраст. С нейното пони Олаф Кей тя е двукратен държавен шампион в категория Пони-ездачи и медалист в дисциплината „Обездка“. От тази година язди в категория деца с три коня и от няколко месеца учи и тренира в Германия, и вече има призови места от елитен турнир по прескачане на препятствия в Белгия. В момента тя се подготвя за участие в Европейско първенство.

10 Ая Митева

Ая съвсем скоро ще стане на 14 години. Занимава се с конен спорт от 6 години в конна база Ниеса. Стартира състезателната си дейност като един от първите състезатели в клас пони-ездачи за България, а вече трета година се състезава в категория деца с двата си коня Каро Ас и Ларго. С Каро Ас, Ая е балкански шампион в отборното класиране и с бронзов медал от индивидуалното. Именно с него тя се яви и на Европейския шампионат миналата година. Ая е част от националния отбор на Българияза деца, с множество победи и класирания в страната и чужбина и с амбиция за постигане на още по-високи цели.

Демонстрацията в дисциплината „ Обездка“ се представя от:

Мирела Райкова наскоро навърши 20г. Тя е не само първата, но и много успешна състезателка на нашия треньор Райко Гануков, който е носител на многобройни титли като състезател. Като него и Мирела е вицебалкански шампион за юноши от Загреб 2017г., както и държавен шампион по обездка през същата година. На Балканиадата през 2018г. заедно с Райко се качиха на стълбицата на победителите със завоюваното второ място отборно за мъже. Покрай нея се запалва и нейната сестра Сияна, която участва в състезания категория деца и е в проекто-националния отбор по обездка.

Райко Гануков е дългогодишен състезател и един от основателите на Ездови клуб Конкур, както и дългогодишен и обичан треньор в Конна база Ниеса. Започва да язди на 10-годишна възраст в гр. Съединение. Първоначално се състезава в дисциплините „Всестранна езда“ и „Прескачане на препятствия“, но истинското си поприще открива, когато започва да се състезава в дисциплината „Обездка“ преди 15 години. Има много призови места на национални състезания, неизменен член на националния отбор по обездка, като през 2015г. завоюва титлата балкански шампион. В последните няколко години под негово ръководство израстват талантливи млади състезатели по обездка.