български English
 

Нека да се научим

Скъпи приятели,

Бихме искали да направим тази страница място, където всеки може да получи необходимата му информация или просто да се забавлява. Тук можете да зададете въпросите, които ви вълнуват, свързани с конния спорт, притежаването и отглеждането на коне. Или да споделите мнение във връзка с предлаганите услуги.

Информираме ви, че част от въпросите ще бъдат публикувани на сайта, със или без редакция, и със задаването на въпроса вие се съгласявате с тяхното публикуване. Моля да използвате отговорно тази възможност. Няма да отговаряме на въпроси, които считаме за обидни или нарушаващи общоприетите норми за обществена комуникация или действащото в страната законодателство.

Езда на корда

Ако желаете да се свържете с нас, моля използвайте Контакти.

Екипът на конна база НИЕСА очаква вашите въпроси и коментари!

 

Въпроси и отговори

 

Въпрос :

Какво трябва да знам, преди да се кача за първи път на кон?

Най-важното е да избереш конна база, в която уроците се преподават от лицензирани треньори и инструктори и която разполага с коне, подходящи за обучение. В България има около 70 клуба, членове на Българската федерация по конен спорт.
Препоръчително е да си подходящо облечен – с удобен панталон (дънки, анцунг или клин) и удобни затворени обувки. Конните бази обикновено разполагат с необходимите предпазни средства за ездача и ще ви предоставят каска. Разбира се, може да предпочетете да си купите собствени.

Въпрос :

Аз съм на 32 години, късно ли е да се науча да яздя?

Никога не е късно да започнете да се занимавате с езда. Тя е от малкото спортове, които не поставят горна възрастова граница. Също така нямат значение полът и физическата подготовка. Конният спорт е единствения олимпийски спорт, в който мъжете и жените се състезават наравно.
В нашата база имаме ездачи, започнали обучението си по езда над 50 годишна възраст и в момента участват в състезания в клас „Аматьори”.

Въпрос :

Скъп ли е кон, който струва 4000 евро?

Цената на коня се определя от неговите умения, възраст, екстериор, порода и родословие. Тази цена може да бъде и висока, и ниска в зависимост от коня. Ако желаете да получите съвет, изпратете точните данни или заповядайте на базата.

 

Полезни статии

 

Много ездачи работят с треньор, за да влязат те и конят им в топ форма. Но според утвърденият професионален треньор Клариса Куполо, в допълнение към даваните инструкции и съвети, треньорите трябва да бъдат партньори с техните клиенти – хора и коне.
Ето какво Куполо иска ездачите да знаят, когато избират тя да бъде техен треньор:

1. Ездата е спорт
Без значение от дисциплината, конната езда включва физическо усилие.
‘Мускулите ти ще работят и ще те болят’, казва Куполо. ‘Хората, които са се занимавали със спорт като деца, знаят това, но абсолютно начинаещите трябва да го осъзнаят.’
2. Определете целите си
Някои ездачи ангажират треньор, за да научат основите. Други работят с треньор, за да станат добри за състезания. И в двата варианта, Куполо вярва, че треньорите са по-ефективни, когато клиентите имат ясна представа за състоянието си и дългосрочните си цели.
‘Всеки има различни цели, и тези цели могат да се променят във времето, но ездачите трябва да са наясно какво очакват от треньора’.
3. Избор на треньор
Треньорите са по-ефективни, когато имат опит в дисциплината, желана от клиента, наясно са с целите му, индивидуалността му и стилът му на учене. Говорете с други хора, които взимат уроци при този треньор, за да разберете дали е добър избор. Също, ако можете, яздете кон, който е бил трениран от този треньор.
4. Слушайте
Треньорите искат техните клиенти да получават максимума от времето, прекарано заедно. Това означава да слушат техните съвети.
‘Независимо дали съм на земята или яздя с теб, аз виждам нещата, които трябва да подобриш, така че трябва да ме слушаш’, казва Куполо.
5. Не само приемайте инструкции, също задавайте въпроси
Без значение от целите на ездача, да знаеш как треньорските инструкции се прилагат към индивидуалния стил на ездача е ключово. Така че задаването на въпроси е плюс.
‘Също не се притеснявайте да искате да ви покажа някоя инструкция или техника, която не разбирате’, казва Куполо.
6. Упражнявайте се за себе си
Треньорите очакват клиентите им да упражняват нещата, които са научили, но упражненията трябва да рефлектират на прогреса, дори с малки стъпки.
‘Практиката те прави по-добър’ – казва Куполо, ‘но ти трябва да се упражняваш за себе си – не за мен или някой друг, а само за да постигнеш твоите лични цели.’
7. Напрягайте се
Дори най-ефективните треньори не могат да заменят личната усилена работа в седлото.
‘Нуждаете се от треньор, който познава дисциплината ви и личните ви цели, но вие трябва да свършите работата’, казва Куполо.’Вие прогресирате, когато се напрягате малко по-силно всеки път, когато яздите.’
8. Оставете съденето вкъщи
Работата на треньора става трудна, когато ездачите съдят собственото си представяне прекалено остро. Куполо препоръчва на ездачите да се наслаждават на процеса на обучение.
‘Прогресът отнема време и е важно да се разпознае дори най-малкото подобрение, когато се случи’.
9. Яздете за себе си
Независимо дали някой практикува езда за фитнес или по някаква друга причина, треньорите са най-ефективни, когато клиентите се стремят към най-доброто от себе си.
‘Яздете за себе си и за собствените си причини’, препоръчва Куполо.
10. По-скъпото оборудване няма да те направи по-добър ездач
Накрая, Куполо съветва, че харченето на пари за амуниция само по себе си никога няма да направи ездача по-добър.
‘Някои хора идват в този спорт, мислейки, че ако открият перфектното седло, ще станат по-добри ездачи. Но истината е, че харчейки пари за амуниция не е отговорът; отнема време и изисква практика да станеш по-добър.’

Източник: http://www.horsechannel.com

Има няколко неща, за които да се помисли, преди да се заемете със задачата да се научите да яздите. Независимо дали това е първият ви урок, или яздите от известно време, явяването ви подготвени за урока ще направи правилното впечатление на вашият треньор.
Когато натрупате опит, ще знаете колко време ви отнема почистването на коня, обличането и загряването на коня. Колкото по-добре сте подготвени, толкова по-удобно ще се чувствате. Комфорта и самочувствието ще ви накарат да прекарате прекрасно и да получите максимума от урока.

Подготовка на ездача
Питайте инструктора си за задължителната екипировка. Задължителни са: предпазна каска, обувки с ток(не равна подметка), прилепнали панталони и евентуално ръкавици. С течение на времето ще изградите собствени предпочитания според личното удобство. Има няколко варианта и инструкторът ви ще ви помогне да изберете подходящият вариант за вашия стил на езда. Добре прилепнала риза позволява на инструктора да забелязва по-добре позицията ви.

Подготовка на коня
Винаги се уверявайте, че конят ви е добре почистен, не е нужно да бъде изкъпан, но не трябва да има слама в опашката или изцапано по врата. Добро изчеткване с чесалото, последвано от любимият ви спрей и добро сресване са достатъчни. Това ви дава възможност да огледате и почувствате коня, да забележите ако има някакви кожни проблеми, рани и подутини.
Ако забележите нещо, което изглежда странно или ново, уверете се, че инструкторът ви знае за него. Погрижете се краката на коня да са почистени преди поставяне на гамаши или бинтове. За целта може да се използва мека четка за изчеткване на мръсотията от краката, докато с твърда четка ще пригладите космите надолу и ще отстраните остатъците от мръсотия. Накрая не забравяйте да погледнете краката си – важно е да сте сигурни, че нищо не стърчи от тях преди ездата.

Екипировка
Амуницията трябва да е почистена, преди да е прибрана, но ако случаят не е такъв, вземете си гъба и малко глицеринов сапун и почистете седлото си, преди да го сложите. Ездата с чисто седло е по-лесна, тъй като то не се хлъзга.Ако използвате седло, което върви с коня, който яздите, инструкторът ви вече трябва да се е уверил, че то е подходящо за вас и конят. Ако ползвате собствено седло на нечий чужд кон, проверете дали то не прищипва някъде и дали приляга добре на коня.
Потникът е друга променлива с много варианти. Уверете се дали той покрива изцяло под седлото и ремъците минават през него. Ако имате въпроси за поставянето на седлото си, не се притеснявайте да питате инструктора си – както вие няма да тръгнете на работа с прекалено малки обувки, и конят ви заслужава подходящо поставено седло.
Юздечката също трябва да е избърсана и добре прилягаща. В повечето случаи всеки кон има собствена юздечка. Уверете се, че трензелата е чиста, и ако яздите в студено време, затоплете трензелата с топла вода или в ръце преди да я сложите в устата на коня. Уверете се, че всички ремъци са добре прибрани.

Качване
Вече сте готови за качване. Проверете последно дали всичко е наред. Всички катарами са подсигурени, ботушите не са смъкнати надолу, конят е добре почистен, каската е сложена и затегната, ботуши и ръкавици на място. Затегнете седлото и се качвайте.

Загряване
На първите уроци инструкторът ви може би ви е научил как предпочита да загрявате коня си. Ако не, има няколко прости упражнения, които ще са ефективни за всички дисциплини. Оставете коня да ходи на дълъг повод 5 до 10 минути, за да загрее и се отпусне. Конят да не е муден, това е активна загрявка, уверете се, че той ходи активно и ритмично.
След като конят се е раздвижил, привлечете вниманието му върху себе си. Направете няколко широки серпентини по дългите страни на манежа да поставите коня в рамка. Направете няколко ходом-спиране-ходом прехода, за да се уверите, че конят е пред краката ви. Ако той е муден в изпълнението, направете корекцията сега, за да е по-вероятно да ви слуша после. Ако притиснете крак и не получите реакция, усилете помощите, за да ускори. След това вдигнете тръс и яздете по целия манеж.
Големите фигури са по-удачни за загрявка, за да се подготвят мускулите на коня за по-тежка работа за предстоящия урок. Продължете със смяна на посоката за отпускане на тялото на коня. Уверете се, че галопирате на двете посоки и направете няколко прехода между алюрите, за да внимава конят и да е подготвен за урока.
Като сте подготвени и в екип за уроците, това ще позволи да извлечете максимума от урока. Уверете се, че няма да попречите на друг урок, докато загрявате. Внимавайте и спазвайте правилото на лявото рамо за разминаване. Да си загрял и подготвен за урока е добре за инструктора, чието време е разграфено. Представяйки себе си и своя кон добре, показвате уважение към себе си, към инструктора и към спорта.

Източник: http://www.horsecity.com

Пазарът на коне е изненадващо активен въпреки рецесията и при задаването на пролетта хората започват да мислят за купуване на кон. Ако вашият четириног партньор ще бъде за дълго време, вие трябва да направите правилен избор за вас двамата. Ето някои неща, върху които да помислите, преди да започнете да се оглеждате:

Къде ще го държите?
Някои коне са най-щастливи навън по 24 часа.Това е добре, ако имате необходимата земя за пасище, което да сменяте, така че пашата да е добра през цялата година. Породите с фина космена покривка ще се чувстват по-добре в конюшня през част от времето и това обикновено е по-скъпо ако нямате собствени помещения.
Какво се надявате да правите с вашия кон също има отношение към това къде ще го държите. Ако сте ‘happy hacker’, ще искате място, подходящо за езда в полето. Тези, които искат да се състезават, ще се нуждаят от база с добър закрит манеж, който може да се ползва през цялата година и вероятно курсове по прескачане или обездка.
Можете ли да се грижите за коня си лично или ще се нуждаете от някой да се грижи за него докато сте далеч или на работа?

Размерът има значение
Не мисля, че вие трябва да имате кон, висок над 170 см, за да тренирате обездка с него, ако сте само 1.50 висок. Ездата на кон прекалено голям за вас може да доведе до загуба на доверие и страдание за двете страни. Няма по-лошо нещо за съдиите от дребен ездач с огромни шпори, ритащ коня на всяка крачка, защото краката му едва достигат края на седлото.
Изберете порода, която удобно да носи теглото ви и насочете търсенето към нещо, съответстващо на ръста ви.
Друга гледна точка може да бъде какъв транспорт имате, ако трябва да пътувате на състезания. Ако имате малка каравана, не купувайте огромно чудовище, което ще изпълни караваната.

Опит
Друга грешка, която често правят хората, е да вземат кон над техните възможности. Това е рецепта за катастрофа! Ако сте начинаещ или нервен ездач, не купувайте млад чистокръвен кон направо от беговото трасе или 3-4 годишен, който току що е заязден. Слепецът води слепец никога няма да сработи и може да завърши с много болка за вас и за коня ви.
Винаги избирайте нещо, което можете уверено да яздите – няма нищо срамно в купуването на хубав стабилен учебен кон. Вие ще сте щастливи и уверени и ще се забавлявате заедно, докато той ви учи на всичко, което знае.

Каква порода?
Породата, която изберете, ще зависи от много фактори: размер, темперамент, възможност за състезания, и нужда от поддръжка.
Ако имате желание за състезания по обездка, арабската порода няма да бъде идеалният избор, тъй като структурата им не е подходяща. Също и тежковоз няма да бъде идеален, ако искате да се състезавате в издръжливост.
Направете проучване на различните характеристики на породите, преди да започнете да се оглеждате и винаги помнете, че кръстоската, а не чистокръвен, може да е точно това, което търсите, дори и той да няма фантастични регистрационни документи или огромна цена.

В заключение
Купуването на кон със сигурност е много вълнуващо събитие и е много лесно да се влюбите в нещо напълно неподходящо, само за да съжалявате след това. Помислете много внимателно какъв вид кон ще бъде най-подходящ и отделете време да намерите правилния кон с помощта на специалист в конния спорт.

Източник: http://www.ofhorse.com

Преди да имаме коли, хората са използвали конете за придвижване и почти всеки се е грижел за кон и е яздел. Днес нашата зависимост от тези големи бозайници не е жизнено необходима и ездата е станала хоби. Има много ползи за здравето от ездата, включвайки силно тяло и крака, но и много по-маловажни ползи, като подобрена увереност и медитация. Конете дори се използват в терапията на умствено затруднени деца – което само доказва колко са здравословни.
Ето и основните ползи за здравето от ездата:
Осъзнаване на тялото: ездата наистина работи с вътрешните мускули, което стабилизира торса: корем, гръб и седалище. Не само силата на торса, но и координацията и стабилността. Колкото повече яздите, толкова повече тялото се научава да се движи с коня.
Бързо мислене: ездата на голямо, силно животно със собствено мислене и планове е тренировка за цялото тяло, която ще те накара да ангажираш мускули, за чието съществуване дори не подозираш, и да бъдеш непрекъснато приспособяващ се към животното.
Координация: има много движения, които трябва да се случат синхронно, докато яздиш, за да се води конят правилно – в това се състои координацията. Програмите по терапевтична езда имат голям успех точно защото развиват по-добра координация.
Вътрешна сила: ездата е изометрично упражнение, което означава, че използва специфични мускули за задържане в конкретна позиция, в случая – да се запази баланс върху коня. Поради това ортостатичната сила е много важна, когато яздим, и позата на ездача увеличава тази активност с всеки изминал ден.
Мускулен тонус и гъвкавост: наред с коремните мускули, вътрешните бедрени и тазови мускули вършат сериозна работа за самата позиция на ездача. Често ездачите трябва да поддържат приклекнала позиция по време на езда, съответно синхронизирайки с движението на коня. Това упражнение помага за добър цялостен мускулен тонус и гъвкавост.
Сила: ездата не е единствената активност, която служи като упражнение. Работата в конюшната и грижата за конете заздравява мускулите и увеличава сърдечно-съдовият капацитет.
Упражнения за ума: има толкова много ползи за ума от ездата. Не само, че научавате за себе си, докато се упражнявате върху коня, но също може да имате медитативен ефект, защото единственият фокус е върху ездата и оставането върху коня. Ездата е прекрасно упражнение, има реална полза от връзката с животното и спокойствието, което тя носи.

Източник: http://healthfitnessrevolution.com

Ето съветите, които споделят десет топ ездачи, които са им помогнали по пътя към усппеха.

1. Лаура Томлинсън, Олимпийска златна медалистка отборно по обездка
Най-добрият съвет, който съм получавала, е никога да не казвам ‘Не мога’ или ‘Конят няма да го направи’. Ако имаш това предвид, това те стимулира по-често да се огледаш около и в проблема, отколкото да го приемеш за неразрешим. Това е адаптация от това, което съм чувала от Клаус Балкенхол – той никога не приемаше да кажеш, че не можеш.

2. Тревор Брийн, от отбора по прескачане на Ирландия и печелил Хикстед Дерби
Ако не успееш първия път – работи повече. Колкото повече усилия полагаш, толкова повече получаваш. Ако търсиш преки пътища в тренировките, това ще проличи на състезанието.

3. Кати Джерам
Никога не използвай джаджи за бърз резултат. Научих това от Рут МакМилън – никога не видях джаджа в конюшната и. Използвам само мартингал на коне за повече сигурност.

4. Франсис Уитингтън, победител в Бленхайм CCI3*
Просто опростете нещата по всякакъв начин. Ако е сложно, вероятно не е правилно. Роб Хоекстра ми го каза и аз си го припомням от време на време.

5. Джема Татерал, Британска крос кънтри ездачка CCI4*
Майка ми ме караше да яздя в дъжд и слънце. Тя казваше, че последователността е ключът към добрата тренировка и винаги съм го носила със себе си. Конете се нуждаят от редовни тренировки и трябва да си последователен в това, което искаш от тях.

6. Анна Рос, международна гранд при ездачка по обездка
Ула Залцбергер веднъж ми каза, че ако държиш ръцете си неподвижно, ще започнеш да използваш краката си. Един мъдър мъж на Goresbridge Sales веднъж ме посъветва ‘Никога не се качвай отново за трети път’.

7.Джеф Билингтън, в олимпийски отбор по прескачане
Дейвид Бруум ми каза преди години, че не можеш да оказваш натиск на върха на напрежението. Трябва да имаш отпочинал кон преди да искаш нещо от него.

8. Дан Джослин, опитен крос кънтри ездач
Когато за първи път дойдох във Великобритания през 1995, бях при Андрю Никълсън. Курсовете с него бяха безценни. Той каза: ‘Дан, на кроса ти просто минаваш между флаговете, и когато скачаш, просто постави колчетата горе.’ Това беше най-добрият съвет, особено когато другите опитваха да усложнят нещата. Все още се наслаждавам на курсовете с него.

9. Андрю Гулд, международен ездач по обездка
Не позволявайте личните ви проблеми или емоции да ви ръководят. Това е нещо, което взех от Дейвид Хънт и осъзнах важността му дори повече сега, когато тренирам много хора. Трудно е, ако сте имали зает, напрегнат ден на работа – искате да яздите за отпускане, но понякога е по-лесно да се каже, отколкото направи.

10. Джесика Мендоса, водещ млад международен ездач по прескачане
Не се опитвайте да печелите всеки клас. Баща ми ми каза това и има два урока, които съм научила от него. Първо, ако скачам на тридневно състезание, трябва да съхраня коня си за класа, който наистина си струва. Второ, ако се опитваш да спечелиш клас с три секунди, най-често ще бутнеш препятствие и ще загубиш. Така че просто направи достатъчно.

Източник http://www.horseandhound.co.uk

Здравите коне могат лесно да носят ездач и седло, но те все пак имат своя лимит. Изследователите са открили граница кога ездачът е прекалено тежък, за да се чувства удобно конят, докато го носи.
Учените са базирали откритието си на детайлни измервания на 8 коня, докато са яздени с тежест между 15 и 30 процента от собственото им тегло. Конете варирали от 400 до 625 килограма.
Когато носели 15 и 20 процента от теглото си, конете показвали сравнително ниско ниво на стрес. Когато били натоварени с 25%, физическите показатели се повишили значително, и станали отчетливи при 30%.
Конете имали видимо учестено дишане и учестен пулс, когато носели 25% и повече от собственото си тегло. Ден след езда в тръс и галоп с толкова тежък товар, мускулите на коня показвали значително по-голяма болка и стягане. Конете с по-малко възпаление от упражнението, имали широк кръст (разстоянието между последното ребро и крупата).
На базата на това проучване авторите на проучването препоръчват конят да не бъде товарен с повече от 20% от теглото му. Един 545-килограмов кон би се чувствал най-добре, ако носи не повече от 109 килограма – ездач и седло.
Интересното е, че това проучване на Ohio State University Agricultural Technical Institute е стигнало до същите изводи, публикувани в US Calvary Manuals of Horse Management през 1920 година.

http://www.horsesciencenews.com

„Ако паднеш от коня, трябва веднага да се качиш обратно“
Повечето ездачи са чували този съвет милион пъти. Но независимо колко е познат, той може да не е най-добрата препоръка, която ездач може да получи. Всъщност, в зависимост от възрастта или нивото на умения, ездачите често са бомбардирани от всякакъв вид лоши – дори опасни – съвети от треньори и други ездачи, казва д-р Наоми Бетеш.
„Някои ездачи са получавали лоши съвети през целия си живот и имат склонност да ги споделят, и други – особено жените, започващи да се занимават със спорт на по-късен етап от живота си – приемат какъвто и съвет да получат. И в двата случая, съветът е лош, ако не намалява вашия риск.“
Като резултат Бетеш вярва, че разпознаването на лошите съвети и подходящият отговор е критично за безопасността на ездача.
Така че – какъв е най-лошият съвет, който могат да получат ездачите? Ето няколко примера.
„Връщай се обратно на коня“
Според Бетеш, тази препоръка може да изглежда доста разумна за ездачите, които искат да избегнат увеличаването на страха от падане. Но дори привидно безобидното падане може да маскира много сериозна травма, която е опасна и дори животозастрашаваща.
„Представете си сътресение“, казва Бетеш.
Националният институт за здраве определя сътресение като кратка загуба на нормални мозъчни функции в отговор на травма на главата. Стандартните симптоми най-общо включват главоболие или болка във врата, някои сътресения могат да предизвикат чувство на замаяност за няколко дни след травмата. По-сериозните симптоми включват гърчове, проблеми в ходенето, слабост, скованост, нарушена координация, повръщане и гадене, объркване или неясен говор. Ездачите, преживяли тези симптоми, трябва да бъдат прегледани от медицинско лице възможно най-бързо.
Според Бетеш, някои ездачи може да не осъзнават, че имат сътресение. В резултат, продължавайки ездата, могат да задълбочат травмата.
„Не е нужно да удариш главата си, за да си замаян, но все пак може да имаш сътресение. Ето защо не си най-подходящият човек да реши дали да се върнеш обратно на коня“.
Вместо това, Бетеш препоръчва ездачите да се осланят на треньор или друг придружител да им помогне да оценят сериозността на травмата при падане.
„Другите е по-вероятно да са забелязали как си паднал от коня. Дори ти да не подозираш сътресение или други сериозни наранявания, веднага отиди да те прегледат.“
Ездачите с по-леки наранявания трябва поне да се приберат вкъщи и да си почиват.
„Всеки път, когато се качите на кон, рискувате да получите нараняване – от най-минималното до лошо“.

„Все още можеш да го направиш“
Когато се връщат към спорта след дълго прекъсване, много ездачи е по-вероятно да са силно амбицирани и склонни към прекалено високи очаквания за възможностите си. Докато идеята за работа чрез предизвикателство може да бъде привлекателна, тя може да бъде и рецепта за катастрофа. По-старите ездачи мислят, че понеже са могли да правят нещо, когато са били на 16, те все още могат да го правят“ казва Бетеш. „Всъщност, ние просто не оздравяваме толкова бързо, колкото преди.“
Вместо да се притискаме, Бетеш препоръчва окуражаване на ездачите чрез постепенно възстановяване на старите умения и изграждане на нови с времето. Междувременно, ездачите на всяка възраст и ниво на умения могат да си помогнат, молейки по-опитен ездач да поязди новият им кон или да опита нова дисциплина.
„Винаги е по-добре да имате експерт, който да направи нещо, преди вие да го направите. След това, ако вие сте начинаещ, започнете като начинаещ и останете там колкото време се чувствате удобно; ако мислите, че нещо е прекалено агресивно, не го правете; целта е минимизиране на риска за вас.“

„Треньорът е треньор“
Не съвсем, казва Бетеш. Докато някои са най-подходящи за млади ездачи, които са склонни да поемат рискове, за да постигат високи състезателни цели, други са по-подходящи за работа с ездачи, които са били далеч от спорта или които започват по-възрастни. Във всеки случай е ключово намирането на подходящ треньор.
„Трябва да намерите треньор, който най-добре пасва на вашата персоналност и цели. Важно е да проведете разговор с треньора дори преди първия урок“.

„Ти си прекалено голям, прекалено малък, прекалено стар, прекалено нисък да направиш това“
Накрая, благодарение на лошия, и обикновено непоискан съвет, някои ездачи решително отхвърлят конкретни дисциплини или отказват възможности да участват в състезания или други събития на база на липсата на физически характеристики, обичайно притежавани от повечето състезаващи се ездачи. Вместо да се ограничават, Бетеш препоръчва на ездачите да си спомнят какво е да си добър ездач, и защо те поставят спорта на първо място.
„Например, аз не мисля, че размерък има значение, защото може да си дребен и силен. Въпросът е в края на краищата колко силен си, и да бъдеш физически способен да яздиш толкова дълго, колкото можеш.“

www.horsechannel.com

Дефиниран от Уебстър като ‚действие за събиране заедно‘, това е термин, който често остава неразбран в конския свят. Някои го отнасят към ‚рамка‘, други го виждат като постава на главата, други вярват, че това е действие за събиране на коня в по-къса дължина.
Ние вярваме, че конят ви трябва да се движи отзад напред, със заоблен гръб, мека пропускливост във врата и раменете и държейки главата си на или близо до вертикала, позволявайки ни да го водим и направляваме задницата да се събере.
Вярваме, че всяко събиране започва с импулс отзад, но то е много повече. Трябва да имаме мекота в тялото на коня, за да се заобли гърбът му под седлото. В частност, нуждаем се от мекота и гъвкавост във врата и раменете, и конят трябва да държи муцуната си около вертикала сам, без да го държим ние там.
Това е различно от “head set”. Ако само постигнете позиция на главата, без отпускане на врата и раменете, конят само се пречупва, за да избегне транзелата, вероятно не работи със задницата и най-често е с увиснал гръб. Ще видите това, когато ездачите държат ръцете си долу ниско и отстрани на врата и движат пръстите си напред-назад бързо.
Ако наистина искате събиране, бавно повдигнете поводите, докато карате с крака и намалете натиска, когато конят активизира задницата, премести тежестта назад, наведе глава и се заобли под вас. Ръцете ви контролират тази енергия чрез поводите и транзелата, но не трябва да задържате това положение, трябва да го освободите.
Вероятно конят ви ще изгуби събраността си, когато го направите, но просто ще поискате отново. Колкото повече искате и освобождавате, когато той се събере, конят ще се научи да задържа тази позиция за по-дълго и по-дълго сам. Ако го държите в тази ‚рамка‘, той ще се научи да лежи на транзелата за опора и ще бъде тежък на моменти.
И така, какъв е начинът да научите конят ви да се събира? Вече трябва да сте го научили да върви пред вас и да сдава, когато поискате. Когато сте постигнали тези основни изисквания, ще поискате от коня продължително серия от огъвания, отпускайки след всяка, на една страна, докато главата му се огъне на тази страна и видите вътрешното му око.
Поискайте друго огъване, и използвайте външния повод, ако е необходимо да го окуражите да обърне нос към рамото си. Когато това стане, отпуснете. Работете в двете посоки по този начин, докато можете да правите преход от дясно на ляво и обратно без повдигане на носа. Това ще отнеме седмици – не часове.
Когато преходите станат плавни, опитайте да остане прав за 3-4 крачки, преди да завършите прехода от ляво на дясно или обратно. Добавяйте повече крачки направо като прогрес в тренировките. Това е начинът евентуално да постигнем събиране по прост начин (каране с крака и повдигане на поводите) и оставане на коня в събрано състояние без постоянен контакт с устата му.
Когато конят се движи събран, той е под контрола на ездача и внимателен към исканията му. Кон и ездач стават настроени един към друг, постигайки пълен баланс и хармония.

http://www.horsecity.com

Може да сте харесвали конете през целия си живот. Или може да сте иамли пробуждане неотдавна, което ви кара спешно да изследвате ездата отблизо. Не можете да откъснете очи от блестящата козина и изпъкнали мускули. Вълнуваш се всеки път, когато шофираш и видиш коне в полето. Противно на приятелите си, дори харесваш миризмата на конюшна.
И сега, ти знаеш, че си готов да направиш първите стъпки по дългия път да станеш ездач. Записал си си урок в близката конна база и си готов да се заемеш с това. Преди да започнеш, ето девет точки за изглаждане на пътя ти към новите приключения.
1. Бъди готов да бъдеш начинаещ – за дълго време.
Веднъж като стъпиш в стремето за първи път, забрави за бързото удовлетворение. Вместо това, заложи на правенето на нещо за дълго време.
Не се притеснявай, ако пръстите ти подхващат неумело, когато слагаш транзелата. Не се притеснявай, когато конят те поглежда изучаващо с ъгълчето на окото „Този е начинаещ“. Просто скочи в новите чувства, новата крива на обучение и новата координация. Всичко е в удоволствието да бъдеш на пътя.
2. Всеки кон има на какво да те научи.
Ако яздиш в школа и имаш шанса да яздишмного коне по време на обучението си през годините, наистина ще разбереш, че има какво да научиш от всеки кон, който яздиш.
Ако си наел кон, имаш възможността да работиш с един кон дълго време. Можеш да изградиш връзка и може би дори да се познавате толкова добре, че да четете мислите си. Но винаги се радвай на шанса да яздиш нови коне, защото те ще добавят към опита и ‚езика‘, от който се нуждаеш, за да яздиш ефективно.
3. Намери най-добрият ментор.
Твоят ментор ноже да е, а може и да не е твой инструктор. Въпреки това, този човек ще бъде критичен към успеха ти през първите години на обучението ти по езда. Той ще е този, който ще изслушва въпросите и притесненията ти и ще ти дава отговорите, от които се нуждаеш в дадената ситуация. Ще направлява твоите решения и ще ти помага да намериш решенията, които са необходими за изграждането ти – дори ако не ги разбираш в момента. Намери някой, на когото можеш да вярваш.
4. Заобиколи се с добри професионалисти и приятели на конете.
Вярно е, че сме сума на влиянията около нас. Така че потърси хора, на които се възхищаваш. Намери тези, на които искаш да приличаш. Бъди около тях и се учи от тях при всяка възможност.
Запознай се с професионалистите в твоя район – от храната през ветеринарите до треньорите – съществено е да си заобиколен от мили, съчувствени хора, които винаги поставят конете на първо място, когато вземат решение.
5. Въпреки, че началното обучение изглежда лесно и бързо, не се отчайвай, ако линията ти на обучение да се забави.
В някаква точка, твоите ездачески умения ще бъдат константа и научаването на нови неща ще бъде обезсърчаващо и трудно. Бъди готов за това време и върви упорито през него – докато достигнеш следващите серии от върхове и спадове. Константните състояния винаги ще се появяват отново, точно преди следващата крива на обучение. Те са просто част от живота.
6. Бъди готов физически да си в състояние, в което не си бил преди.
Ездата не е като никой друг спорт поради присъствието на коня.
За да се движиш наистина с коня, трябва да се научиш да координираш части на тялото си, за които не си подозирал, че съществуват, и в същото време да останеш върху движещо се 500кг животно! Но не се притеснявай – всичко ще дойде заедно по време на тренировките.
7. Гледай, чети, учи, прави
Няма нужда да казваме, че най-голямото учене е от гърба на коня. Четете книги, за да научите какви трябва да са движенията. Гледайте видеа на професионалисти и дори аматьори. Ходете на обучения, за да гледате как другите ездачи се учат под погледа на опитни преподаватели. После вземете уроци, ходете на обучения и показвайте собствени клипове. Използвайте всички начини да получите обратно мнение.
После учете още!
8. Бъдете предпазливи от ‚малкото знание е опасно нещо‘
Това се случва на всеки поне веднъж в ездовата му карирера. Идва време, след като си направил грешки и евентуално си се поучил от тях, започваш да се чувстваш доста уверен в ездовите си възможности. Ездата вече не те плаши. Изграждаш баланса и координацията, необходими за ходом, тръс и галоп, без да се чувстваш сякаш може да паднеш всяка секунда. Можеш дори да яздиш и говориш едновременно!
Когато всичко това дойде заедно, може да станеш малко по-самоуверен, отколкото в началото. Започваш да поемаш повече рискове. Може да си мислиш за смяна на рутината, за да се почувстваш по-добре – смяна на базата или да се отървеш от инструктора си.
Преди да попаднеш там, където тревата е най-зелена, чуй това! Ти ще искаш да разпериш криле и да полетиш – това е факт. Въпреки, че има много пътища към Рим, особено в конния спорт, не прескачай инструктора. Нищо не е по-объркващо от опитите да проумееш системите на различни хора отново и отново.
9. Слушай коня си
Въпреки, че звучи малко пресилено, наистина е възможно да „слушате“ коня си, ако разбирате техните навици, устройство и комуникация. Ако животът му е хубав, конят ще ти покаже удоволствието си чрез ставането си по-ездим. Той ще бъде кротък, но в същото време ще отговаря на командите ти. Ще подобри поведението си в бокса, ще изгради последователност под седло и ще работи с теб за по-добро партньорство.
Ако, от друга страна, той става по-малко възприемчив, по-труден за управление, и губи кондиция, ще знаеш, че това не е правилния път. Слушай и прави изводи според обратната връзка.

http://horselistening.com

Има много неща, които конете ни правят за нас и е честно да им предоставим кралско отношение. Ето само няколко причини да благодарим на нашите четирикраки причтели всеки ден.
1. Поддържа те нормален – или не, в зависимост от гледната точка.
„Всички коняри са луди“ е нещо, което вероятно си чувал повече от веднъж в живота си. И ако не си, вероятно не се държиш правилно. Ако всички ние бяхме луди, защо тези десет минути на гърба на любимият ти кон могат да те накарат да забравиш всичко, което прави живота ти трескав? И защо понякога конят ти е единственото нещо, което може да те накара да се почувстваш нормален? Това е, защото конете са най-доброто лекарство. Да, те може да объркат нещо веднъж (или пет пъти на ден… подробности), или да станат малко игриви в някои дни (на рождения ти ден, например), но това не означава, че не обичаме всяка секунда от това.
2. За спасяване на живота ти регулярно
Да погледнем реално: ездата и прескачането върху гърба на 500кг животно не е най-безопасното нещо на света. Нашите животински приятели са достатъчно големи да ни счупят с една грешна стъпка. За наше щастие, те често избират да ни изведат от опасност пред това да ни вкарат в нея. Понякога те спират пред препятствието, за да ни предпазят от тоталната катастрофа, окуражавайки ни да го направим по-добре следващия път и по-малко като мятаща се маймуна. Друг път, се оказва, че да направиш дълъг скок не е никакъв проблем, въпреки че напрежението е изписано на лицето ти и си нервен, че може да не се получи ( и снимките увековечават изражението ти). Може би това означава да направиш пауза, за да си сигурен, че няма да прелетиш над ушите на коня, когато решиш да яздиш без седло насред виелицата след като конят не е язден седмица. Независимо дали е спасяване на живота или на емоциите ти, нашите четирикраки приятели се справят.
3. За това, че са сладки
Няма нищо по-хубаво от това, да бъдеш приветстван от сладко пони, което те следва с очи всяка сутрин. Кой не обича кон, който е щастлив да го види? Те са особено сладки, когато правят неща, които не се предполага да правят, но се наслаждават да ги правят. Като да чупят всичко, или да свалят чистата попона на земята. Понякога са най-сладки точно когато не се опитват да бъдат.

4. За търпението им към досадни човешки щуротии
Вдигни ръка, ако някога си слагал някаква шапка на главата на коня си. Виновен. Кой не обича да прави снимки на коня си с шапка? Или понякога с цял костюм. Хелоуин трябва да е най-объркващото време от годината за тях. Представи си да си мислиш, че си кон, и да ти кажат, че си пчела или клоун? Това трябва да е сериозна криза на идентичността. Дори когато те са облечени, нашите приятели коне ни разсмиват, като се държат добре както винаги.

5. За това, че са най-добрите слушатели
Наистина е страхотно, че конете не могат да говорят, така че ние може да отговаряме вместо тях. Понякога водя цял разговор със себе си, без дори да го осъзнавам. Те никога не съдят, дори когато им казваш най-дълбоките си и тъмни тайни. Можеш да им изплачеш всичко, което поискаш, и те винаги ще бъдат там да те накарат да се чувстваш по-добре. Понякога, те просто знаят кога си разстроен и се държат дори по-добре. Кой се нуждае от терапевт, когато имаш кон, с който да говориш? И след като похарчиш всичките си пари за тях, ти сигурно няма да можеш да си позволиш кон.

6. Осигуряват забавление
Независимо дали играят с техните въображаеми приятели и се плашат от призраци, което не е точно почивка, конете са винаги там да правят нещата интересни. Откриването, че те обичат да ядат хубава човешка храна може да промени живота, и да бъде малко опасно за оставена без надзор храна. Хората седят с часове и гледат конете на състезания. От прескачане на препятствия до обездка, тяхната атлетичност и интелигентност са забележителни.

7. За това, че е най-добрият ти приятел
Какво би бил животът без нашите четирикраки приятели? Те знаят всичките ти тайни и винаги са щастливи да те видят. Конете предоставят комфорт, когато се нуждаем, и вълнуващо забавление, когато сме на гърба им. Понякога те дори се присъединяват към нас на пейката да гледат любимите ни телевизионни предавания (може би това е само мечта). Да имаш кон в живота си ще те направи по-добър човек, и познавайки любовта на кон-най-добър приятел е чувство, което никога няма да забравиш.

http://www.horsecollaborative.com

Правенето на грешки не винаги е лошо. Естествено е се правят грешки, докато се учим на нови умения, и често те ни изпращат на по-добри пътища. Въпреки това, в ездата има грешки и ГРЕШКИ.
Грешките от втория вид причиняват повече болка, отколкото полза. Преоткриването на колелото, което не трябва да правиш лично, за да се научиш. Грешките, през които вероятно няма да минеш, но за нещастие много хора ще минат.
Ето топ 8 на грешките, които трябва да избягваш, докато се учиш да яздиш:

8. Взимаш егото си в манежа
Едно от първите неща, които ще научиш от конете, е как да бъдеш смирен. Независимо дали яздиш на урок, в полето или на състезание, направи услуга на себе си и на коня си и остави егото си на входа. Отиди на езда с позитивно настроение. Цени коня си, инструктора си и останалите хора наоколо. Цени себе си, това, което можеш да направиш този ден, и как изграждаш уменията си през времето.
И помни, че всеки ден е снимка на прогреса ти в твоята ездова кариера. Дори ако чувстваш, че вървиш назад този ден, направи каквото можеш през тази езда, дай на коня си заслужена почивка, и се върни на това в друг ден. Може да се изненадаш как ти и конят ти прогресирате ако оставиш нещата да отминат критичната точка.

7. Не си поставяш цели
Не може просто да правиш едно и също ден след ден и да очакваш прогрес. Когато си поставиш цели, увери се, че са разбити достатъчно, така че да са реалистични и изпълними за теб и коня ти.
Ти и конят ти сте отбор, и като такъв, твоите цели трябва да засягат и двамата. Планирай да постигнеш най-голямата си ‚нужда за момента‘ – независимо дали е твоя или на коня ти. Следвай систематичен подход за изграждане на умения и работи на малки стъпки всеки ден.

6. Опитваш прекалено упорито
Има такова нещо в ездата. Ако се пренавиеш, ще изпаднеш в „прави го докато го получиш“ капана. Конете често са хванати в този капан, защото ездачите им просто не знаят кога да спрат.
Едно е да опиташ веднъж или два пъти. Но е съвсем друго да повтаряш едно и също до безумие, като се вижда, че нищо не става по начина, по който искаш. Ако, след като си направил най-доброто, не виждаш резултата, който искаш – успокой се и се върни на това по друго време.

5.Да си с ограничено мислене
Въпреки, че има три официални олимпийски конни дисциплини (прескачане, крос кънтри и обездка), ти можеш да яздиш наоколо да видиш колко различни стилове има само в твоя близост. Добави това към разнообразието на всички дейности, свързани с конете по света, и няма да можеш да ги напишеш на една страница.
Всяка от тези дисциплини има собствен път за обучение, тренировки и представяне. Вярно е, че конят е общият знаменател между всички, ще намериш много дисциплини, които може да имат общо с твоите цели в твоят конкретен стил.
Бъди отворен и с желание да слушаш другите.

4. Да слушаш всички
Друга велика мисъл е да слушаш всички. Ако вече си направил нещо такова, знаеш колко е лесно да се изгубиш в мненията, особено ако сега търсиш пътя си в конната изндустрия. Може да намериш напълно противоположни методи и препоръки за един и същ проблем. Какво да правиш?Веднъж намерил ездовата си ниша, потърси добър инструктор с име или ментор и остани с този човек за известно време. Научи една система добре. Премести се само тогава, когато тази система вече не може да задоволи целите ти. В противен случай, положи усилие и остани на курса.

3. Яздиш коне, които са твърде трудни
Това неизменно се случва на много от нас в един или друг момент. Конете имат различна индивидуалност, и някои са по-голямо предизвикателство за езда от други. Честно оцени нивото на уменията си, когато решаваш да купиш или наемеш кон. Вземи кон, който е по-трениран от теб, ако си начинаещ ездач. Обмисли малко трениран или млад кон, само ако имаш достъпен професионалист до теб, или ако вече си се обучавал при добър ездач или инструктор.Няма да направиш добро нито на себе си, нито на коня, ако се чувстваш изплашен от коня. Много ужасни инциденти се случват, когато има несъответствие между нивата на кон и ездач.

2. Да не взимаш уроци
Говорил съм за това много пъти. Няма заместител на уроците. Дори най-добрите ездачи се нуждаят от око на земята да им дава честна обратна връзка. Какво чувстваш и какво наистина се случва не винаги съвпадат и да имаш професионално напътствие е най-бързият начин за напредък – за доброто на коня ти!

1.Да се страхуваш да правиш грешки
Случвало ли ти се е някога? Всичко изглежда просто страхотно, докато инструктора ти те накара да направиш нещо ново. В един кратък урок, ти изминаваш пътя от да бъдеш на върха до да загубиш всичко, за което си работил толкова усърдно.
Бедата е, че докато се стремим към перфектност, ние може да избягваме да опитваме нови и различни неща, които да ни помогнат да открием нови способности. Понякога, опитвайки нещо ново, се чувстваме назадвайки, вместо напредвайки. Може би губиш равновесие или помощи. Може би конят ти се чувства вдървен или стегнат в гърба.
Ако се почувстваш, сякаш всичко, за което си работил, се срива, не се отчайвай! Борбата през обучителната крива е лоша само ако я оставиш да те срива редовно и лошата езда ти стане навик. Ако минаваш през обучителна фаза, мисли, че това може да е точно това, от което имаш нужда, преди да събереш всичко заедно.

http://horselistening.com

Какво можеш да направиш, когато евентуално попаднеш в ездови спад (всички сме били там), когато се чувстваш сякаш си на плато?
Знаеш как е. Когато всяка езда прилича на предишната. Правиш едни и същи неща с коня си. Виждаш едва забележим прогрес.
Успокоителното е, че това се случва регулярно на всички нас. Всъщност е част от процеса на обучение. Има моменти, когато изглежда, че всяка езда е по-добра от предишната и има моменти, когато нищо не се променя – или дори по-зле.
Не се страхувай, скъпи ездачо. Когато се намериш в такава ситуация, запомни – SLUMP. Следвай тези лесни стъпки и ще се измъкнеш от платото по-скоро.
S: Simplicity – простота
Яснотата е ключова в комуникацията с коня от седлото. Няма по-трудно нещо за коня от това да опитва да дешифрира половинчати команди. Потърси начин да опростиш комадите към коня.
Не бъди разводнен. Вместо това, бъди сигурен, убеден, че знаеш какво искаш. Ако искаш тръс от галоп и конят ти продължава да галопира, опитай отново. Пропусна ли нещо от помощите си, докато искаше? Риташе и дърпаше в едно и също време? Помисли за помощите и си изясни.
Избягвай да бъдеш груб при всички обстоятелства. Не е до това да бъдеш по-шумен и ожесточен с помощите. Успокой се и виж какво може да промениш, без да караш коня си да става напрегнат или твърд или разтревожен. Като лидер на групата от двама, ти отговаряш да създадеш спокойствие и яснота.
L: Learn – учи
Погледни себе си за отстраняване на проблемите. Учи повече. Язди повече – може би тялото ти се нуждае от упражнения за сила и координиране на помощите. Бъди смирен и се връщай към дъската ако е еобходимо. Вземи уроци, гледай видеа, язди на обучения. Подобри коня си чрез подобряване на себе си. Всеки кон ще те научи на различни неща, и ключът е да искаш да поемеш нови предизвикателства.
U: Urge – импулс
Накарай коня си да се движи. Просто върви напред. Движението напред може да бъде решение на почти всяко ездово упражнение, независимо на ходом, тръс или галоп, странично или не. Винаги мисли напред. Накарай коня си да стои на повод, ангажирай задницата, да заобли гърба и да отговаря на повода. Тогава… позна – отново напред.
M: Maintain – поддържай
Не забравяй да поддържаш темпото. Избягай да караш коня само да стъпва по-бързо и по-бързо. След като изпълниш коня с активност и енергия, контролирай я. Полу-спиранията са ключът в този случай, а не да дърпаш поводите с цената на живота си.
Поддържай по-бързо темпо, използвайки седалището си, докато сядаш при облекчен тръс или при полу-спиранията. Дишай! После остави коня си да диша. Дръж коня изправен да изградиш баланс и регулираш скоростта на краката.
P: Prepare – подготвяй
Когато нещата не се получават, просто прегрупирай и започни отначало. Въпреки, че конят трябва евентуално да отговори незабавно, може би е добре да му дадеш няколко крачки да се подготви за прехода или движението. Засега може би можеш да си дадеш малко време, да стабилизираш помощите и да го направиш отново, когато конят ти е готов.
Или промени исканото, направи нещо, в което ти и конят ти сте добри, после се върнете на трудната част. Приеми малко по-лошо от перфектно изпълнение от коня ти, но се увери, че ти си перфектен. Положи повече усилия да се подготвиш за ездата – умствено и физически.Твоят кон ще се подобри при твоето подобрение.
http://horselistening.com

Кайла беше надъхана, с блестящи очи и пухкава опашка докато летяхме по песъчливия терен. Стъпките се отбелязваха дълбоко и аз чух лек кух звук при една от стъпките и.
Това беше една от най-прекрасните езди в провинцията! Не можех да повярвам, че съм там, гледащ напред, но усещащ дърветата отстрани, летящи покрай нас с безстрашния ми кон. Нейното внимание беше фокусирано върху конете отпред, но също държеше едното си ухо назад да слуша ритмичното дишане на конете зад нас.
Няма нищо по-хубаво от това да участваш в дейност, която обичаш, с животното, което обичаш, с хора с подобни разбирания, всички работещи за обща цел. Въпреки, че горната сцена беше състезание в полето, не е задължително да яздиш състезателно, за да постигнеш същото ниво на удоволствие и предизвикателство. Просто излез навън, с приятели или без, и изследвай околната природа с предпочитана от теб скорост.
Ездата навън предоставя възможности, които нямаш в други случаи. Има горски пътища, виещи се през шубраци, или отворени пространства, покрити с висока, поклащаща се трева, която се увива около краката на коня. Има хълмове и блата, и чисти пътища, и неравни пътеки с коренища.
Има също напълно равни, напълно чисти полета, където може да се наслаждаваш да опитваш ездовите си способности без препятствия като стени и огради, в отвореното пространство, където конят ти е вдъхновен да се движи по-отворено и ентусиазирано, тичайки с по-малко ограничение.
Ездата навън не означава, че няма да научиш нищо. Всъщност, има много неща, които можеш да научиш точно яздейки навън, особено когато яздиш тръс или галоп. Ето шест от тях.
Не дърпай поводите!
Това е нещо, което Кайла ме научи наистина добре, но е вярно за повечето коне. Знам, че споменах да не дърпате поводите много, но това е основно защото се научих по трудния начин, че дърпайки устата на коня (или носа, ако използвате нещо без транзела) само кара коня да се дърпа напред с усилие, с баланс и да ускорява – особено ако сте на галоп!
Вместо това използвай тежестта си и полу-спирания да балансираш коня в състояние, което позволява да го намалиш. Преди всичко, дърпай в краен случай, но не се изненадвай, ско не доведе до желания резултат.
Изисква се много езда в манеж, и след това в полето, където заобикалящата среда може да е много различна – за да разбереш напълно как да намалиш с тежестта, а не с ръцете.

Почувствай енергията
Има толкова много пространство за коня да се движи в естествена среда. Така че ако твоят обикновено муден кон се превърне в спринтьор (или започне да танцува) виж дали можеш да „обяздиш“ тази енергия и да я използваш добре.
Почувствай енергията, идваща от задницата на коня, и я използвай като възможност да запомниш какво е наистина чувството, когато конят е събран и ангажиран. Може да се опиташ да пресъздадеш това чувство отново по-късно, когато си в манежа.

Намали, за да завиеш
Ако караш кола, знаеш, че трябва да намалиш, преди да завиеш, взимаш завоя, и после ускоряваш отново ако е необходимо. СЪщото е и с конете.
Въпреки, че може да не се нуждаеш да намалиш с краката, ти трябва да пренесеш тежестта на коня отзад, преди да влезеш в завоя. В противен случай, гравитацията ще подейства точно както на кола – и може да откриеш, че конят ти трябва да легне в завоя. Така че ако скоростта ти е по-голяма, провери баланса си преди завоя.

Да знаеш кога да вярваш на коня си
Няма по-добро място да опознаеш коня си от откритото пространство. Наистина имаш шанс да създадете връзкаи да се опознаете, докато ставате ‚едно с природата‘. Колкото повече яздиш навън, толкова по-добре ще разпознаваш знаците и сигналите на коня си – кога дава сигнал, кога наистина е отпуснат, кога ще игнорира помощите ти, и кога е напълно изтощен.
Колкото повече яздех навън, толкова по-добре опознавах Кайла. Научих, че тя е много честна и рядко реагира ако наистина няма причина (стадо крави, минаващи покрай нас). Научих, че тя ще тича, тича, тича докато не може повече – което означава, че аз трябва да я спирам много преди да е напълно изтощена. Научих също, че мога да яздя смел, бърз, уверен кон.

Огъвай коня си – когато трябва
Огъване – понякога това е толкова трудно в манежа. Опитай да не го огъваш, когато се движиш по серпентина, и ще разбереш защо инструкторът настоява толкова. Има причина конят ти да стъпва под теб със заден вътрешен крак и да е огънат около вътрешния ти крак: баланс!
Внимавай, ако наближаваш криволичещ път на висока скорост, защото е лесно да изгубиш баланс ако конят ти е неогъваем или огънат в другата посока. Помага, ако го накараш да гледа към завоя и избягвай навеждане в едната или другата посока. Постигането на цялостно огъване дава на коня баланса, който му е необходим, и отпуснатост в същото време. Ездата навън е най-доброто място да научите всичко за баланса.

Помириши розите дърветата
Дотук говорех основно за езда на открито на тръс или галоп. Това е може би заради моя кон.
Но има и друга хубава страна от ездата на открито – красотата. Нашият понякога трескав начин на живот ограничава възможностите просто да се насладим на момента.
Някои коне обичат да се разхождат мързеливо. Разходката на открито ти позволява да усетиш всяка страна на природата – миризмата, бризът, пейзажът, катерицата, бягаща изпод листата… Ние влизаме през тази врата в гората, и ярко оцветените листа и шума от копитата на коня са достатъчни да направят един добър ден прекрасен.

http://horselistening.com

Elaine Heney
http://horsenetwork.com

Съвременният живот може да бъде предизвикателство. Всички се сблъскваме със стрес ежедневно. Години лошо стоене в училище и работа на компютъра и чиновете могат да доведат до лоши навици като прегърбване, напрежение и плитко дишане, които ние често не забелязваме. Съвременният живот може лесно да се превърне в спешен случай. Много хора рутинно жонглират с много задачи едновременно, за да свършат всичко. Животът може да бъде непрестанно бягане, и може да изглежда като че ли преминава покрай нас прекалено бързо.
Като ездачи ние носим навиците си с нас, докато яздим. Често не знаем, че това рефлектира директно върху коня. Навици като задържане на напрежение в тялото, прегърбване на бюрото, неправилно дишане, стрес от работата, липса на фитнес, нещастие, тревога и непрекъснато тичане са неща, които се подчертават когато яздим конете си.
През последните няколко седмици Honest Horse Riding проучи над 100 ездачи от различни дисциплини. Ние попитахме всеки какъв е неговият номер 1 лош навик в ездата. Ето и резултатите. Интересното е, че всеки анкетиран ездач имаше лош навик, който искаше да оправи.

Топ 12 на лошите навици в ездата
1

Топ 3 на лошите навици на ездачите
2
19.6% от анкетираните ездачи казват, че техният номер едно лош навик е гледането надолу, докато яздят. Вторият най-често срещан лош навик е навеждането напред с 18.7%. И 10.3% от анкетираните посочват напрежението и неправилното дишане като трети лош навик.
‚Да не гледам надолу, докато яздя, и да яздя без напрежение.‘
Навеждането и лежането напред е втората най-честа грешка в лошите навици, която хората искат да оправят.
10.3% от ездачите казват, че техният най-лош навик е задържането на напрежение в тялото и забравянето да дишат.
‚Имам много лоши навици и вероятно не ги знам, но основното нещо е напрежението, петите ми се качват нагоре и аз ставам по-нестабилен в седлото, отколкото бих бил, ако просто седях там като чувал с картофи. О, и прекаленото мислене. Всичко това е част от пробелема с увереността, тялото реагира, без значение какво казва умът.‘
Като ездачи, ние отдаваме много време и енергия на нашите коне. Може би вие взимате регулярни уроци, ходите на семинари, състезавате се, тренирате вкъщи и учите много от книги и двд-та. Това, в допълнение към ежедневните задачи, за да сме сигурни, че нашите коне са щастливи и здрави.
Конната езда е партньорство 50 на 50. Ние инвестираме време в нашите коне да подобрим нашето представяне заедно. Но същевременно не трябва да забравяме колко много нашите умове и тела влияят на конете и начина, по който се движат.
Рей Хънт, американски ездач, казва ‚Ти не работиш върху коня, ти работиш върху себе си.‘
Инвестирането на време и енергия върху себе си може да доведе до огромни положителни промени в ездата ни. Нашите лоши навици в ежедневния живот се усилват, когато сме на коня, и стават неща, които искаме да коригираме.
Ето 4 начина да подобрите ездата си чрез адаптиране на ежедневните си навици:

1. СТОЙКА

Ставайте по-внимателни за стойката си всеки ден. Прегърбвате ли се пред компютъра? Задържате ли напрежение в ръцете и раменете си? Гледате ли надолу в краката си, когато ходите? Доказано е, че един час във фитнеса вечер не може да противодейства на вредите, нанесени за 8 часа лоша стойка на компютъра през деня.
‚Аз станах по-внимателен за стойката си извън седлото.‘
‚Ангажирайки торса, изправяйки раменете назад и коригирайки стойката си, докато шофирам и работя, накара мускулната памет да коригира стойката ми когато яздя.‘

2. НАЧИН НА ЖИВОТ
Опитай и виж дали можеш да промениш реакцията си на събитията. Ако можем да променим мисленето си, ние често можем да променим света си. Оцени ежедневието си да видиш дали можеш да размениш времената или да събереш събитията, така че да можеш да прекарваш повече качествено време с коня си.
‚Да имам повече търпение и способността да приемам промените, и да се пусна по течението и да приема нещата, отколкото да се опитвам да променя нещо, което не мога… и да се науча да дишам правилно.‘
‚Разместването на графика ми, така че да мога да яздя през седмицата, и да работя по тъмно.‘
‚Искам да подобря моята решителност и граници.‘

3. ФИТНЕС
Направете план за влизане във форма, гъвкавост и здраве. Започнете да се разхождате вечер или се присъединете към местния фитнес. Йога и пилатес също са прекрасни и ще ви помогнат с гъвкавостта, дишането и баланса.
‚Намалих теглото и това помогна на баланса и увереността ми.‘
‚Започнете да ходите на дълги разстояния и да мислите за тялото си, докато ходите, т.е. раменете изправени, дълбоко ритмично дишане и т.н. Това наистина помага със стойката по време на езда.‘
‚Поддържайте се във форма. Не може просто да тренирате коня атлетично – трябва да сте силни и здрави като него. Йога, редовни упражнения, и изградете своята вътрешна и цялостна сила.‘

4. СТРЕС и РЕЛАСАЦИЯ
Забавете, разберете, че животът не е спешен случай и работете върху изживяване на момента. Фокусирайте се по-малко върху тревогите за миналото и бъдещето. Вместо това се наслаждавайте и влагайте любов и страст в каквото правите точно сега, независимо дали е свободно време с приятели или с коня ви.
‚Научете се да изключвате и да бъдете в момента – звучи сложно, но е прекалено лесно да се фокусирате върху целия стрес изведнъж и да станете напрегнати и претоварени. Ако можете да се фокусирате върху едно нещо в даден момент, и да бъдете в момента, можете да се научите да релаксирате и да се справяте с каквото се случва тук и сега. Следователно когато сте на коня си, не носите напрежението и багажа със себе си.‘
‚Винаги работя върху намаляване на физическото и умствено напрежение и не съм сигурен, че някога ще бъда перфектен, но ако не мога да съм отпуснат и релаксиран, аз не мога да очаквам коня ми да бъде.‘

Промените, които ездачите искат да направят с цел подобряване на ездата
Honest Horse Riding попита ездачите и каква част от живота си биха искали да променят/подобрят, с цел подобряване на ездата и връзката с коня.
5
Над 20% от анкетираните заявиха, че изкат да яздят по-често, тъй като промяната ще доведе до подобряване на представянето им. Втората промяна в отговорите е увереност и решителност.